Wie was Judith Leyster?

Judith Leyster (Haarlem,  juli 1609 – Heemstede, februari 1660) was een Nederlandse schilderes uit de zeventiende eeuw die als de eerste vrouw in Nederland de titel meester schilder heeft verkregen en werd aangenomen in het Sint Lucasgilde, het schildersgilde in Haarlem. Dit gaf haar het recht een werkplaats te openen en leerlingen aan te nemen.

MARCH 8, 2022 - WOMEN OF THE RIJKSMUSEUM
In the first episode, curator Ilona van Tuinen talks about the two paintings by Judith Leyster hanging in the Rijksmuseum’s Gallery of Honour. 

Watch episode

Losse schilderstijl

Hoewel Leyster zich in het begin van haar carrière veelal toelegde op portretten, heeft ze zich later – vooral na haar huwelijk – meer geconcentreerd op natuurstudies en stillevens. Wel bleef zij vasthouden aan haar losse schilderstijl.

Aan Judith Leyster worden thans 48 werken toegeschreven, waarvan er 12 onvindbaar zijn.

Monogram

Judith Leyster signeerde haar werk met een kenmerkend monogram, waarbij zij een ster toevoegde als woordspeling op haar familienaam: Ley-ster. Dit monogram is door Stichting Leyster  als logo verkozen. 

 

Genreschilderkunst

Judith Leyster was gespecialiseerd in genreschilderkunst. Voor zover bekend is zij de enige vrouw in de zeventiende eeuw die zich hierop toelegde. Zij was daarin vernieuwend, niet alleen omdat zij een vrouw was maar ook omdat deze vorm van schilderkunst destijds als moeilijk werd beschouwd. In haar werk, en met name in haar portretten experimenteerde Leyster met licht-donker effecten, waardoor de gezichtsuitdrukkingen van de geportretteerde expressiever werden.

Verder wordt haar werk gekenmerkt door een losse penseelvoering, hetgeen in die tijd ongebruikelijk was. Qua compositie besteedde Leyster vooral aandacht aan het hoofdonderwerp en niet aan bijzaken.

Direct naar:

Doel & werkwijze Stichting Leyster >>

Beleid en financiën >>